Skip to content

Vinkkejä työnhakijalle: Miten löytää ja sanoittaa vahvuuksiaan

Mitkä ovat vahvuuksiani ja intohimojani työelämässä ja miten kerron niistä potentiaaliselle työnantajalle? Itsensä analysointi, viestin kiteyttäminen sekä älykäs argumentointi kannattaa.

Hyvään työnhaun vireeseen pääsee positiivisuuden kautta ja pohtimalla omia vahvuuksiaan mahdollisimman konkreettisin keinoin. Oman työ- ja opiskeluhistorian systemaattinen perkaaminen on hyvä tapa aloittaa, sillä tarvitsemme ’dataa’, jotta voimme myydä itsemme tulevalle työnantajallemme mahdollisimman kiinnostavalla tavalla. Joskus pienetkin oivallukset ja yksityiskohdat voivat saada aikaan ahaa-elämyksen, joka nostaa merkityksellisiä havaintoja valokeilaan.

Analysoi Exät

Millaisissa yrityksissä olet työskennellyt viimeisen kymmenen vuoden aikana? Toimiala, koko, kansainvälisyys, tuotteet, palvelut, asiakkaat, kilpailijat, organisaatiorakenne jne.

Mitä entisille työnantajillesi kuuluu tänään, onko yrityksissä vielä tuttuja, joiden kanssa voisi verkottua, ehkäpä pyytää suositteluja?

Kun analysoit aiempia työtehtäviäsi, mieti samalla, mistä niissä pidit tai et pitänyt, missä olit erityisen hyvä, mitä sait aikaiseksi yksin tai osana tiimiä ja mistä sait kiitosta. Käy läpi myös epävirallisia roolejasi eri tilanteissa tai projekteissa.

Mieti miksi aikanaan otit tehtävät vastaan ja miksi lähdit? Osasitko työpaikoista lähtiessäsi jotain sellaista, mitä et mennessäsi osannut? Mitä yritykset sinussa ehkä menettivät?

Millaisissa toimintaympäristöissä olet työskennellyt? Millaisia henkisiä ominaisuuksia tehtäväsi ovat edellyttäneet? Millaisten tai keiden esimiesten alaisena olet työskennellyt? Millaisissa tiimeissä, millaisissa työrytmeissä?

Entä kauanko työskentelit kussakin työpaikassa? Oliko se mielestäsi lyhyt vai pitkä aika tehtävässä? Miksi? Mitä muuta maailmassa ja ympärilläsi samanaikaisesti tapahtui?

Kokemusta ja osaamista voi kartuttaa muuallakin kun palkkatyössä

Varsinaisten opintojen lisäksi olet saattanut tehdä täydentäviä opintoja, käydä kursseja, tehdä vapaaehtoistyötä tai olla palkattomassa työharjoittelussa. Mitä työelämään siirrettävää ja arvokasta niistä on jäänyt käteen? Harrastukset tai muu aktiivisuutesi kumpuavat kiinnostuksistasi ja ovat varmasti myös opettaneet sinulle jotain itsestäsi.

Osa vahvuuksistamme on joskus aivan nenämme edessä, mutta silti itseltä piilossa. Mitäpä jos kilauttaisit kaverille!

Tällainen syvämietintä auttaa sinua oivaltamaan ja sanoittamaan vahvuuksiasi, ne tuovat työnhakuun myös systemaattisuutta ja hyvää virettä, kristallisoivat ajatuksia ja valmistelevat sinua edessä olevaa työhaastattelua varten.

Kerro asioita, joita sinusta halutaan kuulla

Jos haet työtä rekrytointi-ilmoittelun kautta, hakemuksen ja CV:n räätälöinti haettavaan tehtävään on todella tärkeää. Kun työpaikkailmoituksen lukee ja analysoi ajatuksella, työn hakeminen helpottuu merkittävästi. Tarkastele hakemustasi rekrytoivan yrityksen linssien läpi, ja varmista, että olet ’vastannut oikeisiin kysymyksiin’.

Työnhaun vireeseen pääsee myös tutustumalla rekrytoivaan yritykseen. Tutkimustyö antaa eväitä viestinnän laatuun ja itsevarmuus onnistumiseen kasvaa.

Anna kiinnostuksesi, motivaatiosi ja innostuksesi näkyä. Maksimoi mahdollisuutesi olla se, jota haetaan!

Avatar photo

Marju Vuorensalmi

Senior Consultat, Partner

Etsitkö luotettavaa rekrytointikumppania?

Ota yhteyttä
Back To Top