skip to Main Content
Vinkkejä Työhaastatteluun

Vinkkejä työhaastatteluun

Haastattelu on yksi työnhaun ratkaisevimmista vaiheista. Jos papereista selviää pätevyys, tapaamisessa tarkistetaan sopivuus. Työhaastattelu on ainutlaatuinen vuorovaikutustilanne ja siihen kannattaa valmistautua huolella.

Työhaastattelussa pyritään selvittämään soveltuuko hakija tehtävään, vastaako hän odotuksia ja mikä on saanut hänet hakemaan juuri kyseistä tehtävää. Hyvä valmistautuminen, tilannetaju ja aidot motiivit kuljettavat hakijaa prosessissa eteenpäin.

Paperit kuntoon

Haastatteluun on aina hyvä ottaa mukaan kaikki mahdollisesti tarvittavat asiapaperit lajiteltuina esimerkiksi opiskelu- ja työtodistuksiin, sekä asetettuina aikajärjestykseen kansioon tai muovitaskuihin. (Joskus kuulen kommentteja, ettei minulta koskaan ennen ole papereita kysytty.)

Ensivaikutelman voit tehdä vain kerran

Pukeutumisessa varmin valinta on satsata siisteyteen ja haettavan tehtävän mukaiseen vaatetukseen. Sylkäise pois purukumi, laita vesipullo laukkuun ja jätä kahvikuppi aulaan. Hermosauhut tai juuri suihkautettu parfyymi vievät hapen huoneesta.

Käy ennen haastattelua läpi kertaalleen millaista paikkaa hait ja miksi. Tutustu myös yritykseen ja sen kulttuuriin. Siihen pääset kivasti sisälle vaikkapa some-kanavien ja kuvien kautta. Ensivaikutelman voit tehdä vain kerran!

Saavu haastatteluun hyvissä ajoin, mutta älä liian aikaisin. Jos olet etuajassa, tee korttelikierros ja haukkaa happea ennen koitosta.

Ilmoittamatta et voi myöhästyä, kaikki odottavat täsmällisyyttä haastatteluaikatauluissa. Varalta on aina hyvä olla mukana tarkka osoite, haastattelijan nimi ja puhelinnumero (sekä puhelin).

Ole aito ja osoita kiinnostusta

Pidä kännykkä kiinni haastattelun aikana, ole aidosti läsnä tilanteessa ja hae luonnollinen suora katsekontakti haastattelijaan. Vältä kailottamista ja kuiskailua, kumartelua ja niiauksia, tai ylenpalttista elehtimistä.

Valmistautuminen haastatteluun ei tarkoita geneeristen vakiovastausten ja –repliikkien harjoittelua ja niiden syöttämistä haastattelijalle. Sen sijaan omien motivaattoreiden ja tavoitteiden kirkastaminen, omien ’tuomisten’ ja vahvuuksien esiintuominen konkreettisin esimerkein ja saavutuksin, vahvan tahtotilan ja kiinnostuksen osoittaminen – ne kiinnostavat haastattelijaa. Rönsyily (myös ajankäytön näkökulmasta) ja teennäinen tuttavallisuus voivat tehdä haastattelusta haastattelijan kannalta piinallisen. Älä heittäydy vitsiniekaksi luodaksesi rentoa tunnelmaa, pilke silmäkulmassa sen sijaan on kokemukseni mukaan ihan napakymppi!

Haastattelija yrittää joka solullaan kerätä tietoa haastattelun aikana siitä ovatko hakijan tavoitteet yhtenevät yrityksen tavoitteisiin, pystyykö hakija tuomaan lisäarvoa tehtävään, sopiiko hän yrityksen kulttuuriin, tuoko mukanaan riittävästi jotain uutta ja freesiä, mutta niin, että yhteistä tarttumapintaa olemassa olevaan on riittävästi.

Sama tilaisuus tarjoutuu hakijalle!

Lue lisää työnhakuun liittyviä artikkeleita täältä.

Katso avoimet työpaikat tästä.

 

Marju Vuorensalmi

Marju Vuorensalmi

Johtava konsultti & partneri

Tilaa Businessliken uutiskirje:

Ota yhteyttä

Tilaa Businessliken uutiskirje

Piristämme päivääsi raikkailla työelämäteemoilla muutaman kerran vuodessa.

Kiitos uutiskirjetilauksesta!

Back To Top