skip to Main Content
Työnhaku Vaatii Suunnittelua

Työnhaku vaatii suunnittelua

Mitkä ovat vahvuuksiani ja miten kerron niistä työnantajalle? Itsensä analysointi, kiteyttäminen sekä oman erinomaisuuden argumentointi haettavaa työtehtävää vastaavaksi kannattaa.

Suunnitelmallisen työnhaun tavoitteena on saada työpaikka. Parhaimmassa tapauksessa sellainen, jonka voi tuntea omakseen ja jossa voi hyödyntää osaamistaan ja vahvuuksiaan ja oppia uutta. Hyvään työnhaun vireeseen pääsee positiivisuuden kautta ja pohtimalla omia vahvuuksiaan mahdollisimman konkreettisin keinoin.

Oman työ- ja opiskeluhistorian systemaattinen perkaaminen on oiva keino aloittaa prosessi lattiatasolta.  Tarvitsemme työkaluja, jotta voimme myydä itsemme tulevalle työnantajallemme mahdollisimman kiinnostavalla tavalla. Joskus pienetkin oivallukset ja yksityiskohdat voivat saada aikaan ahaa-elämyksen, jonka avulla tuoda oikeat asiat valokeilaan. On taito perustella parhaimmuutensa tehtävään vakuuttavasti, mutta ilman kliseitä.

ANALYSOI EXÄT

Millaisissa yrityksissä olet työskennellyt viimeisen kymmenen vuoden aikana? Toimiala, koko, kansainvälisyys, tuotteet, palvelut, asiakkaat, kilpailijat, organisaatiorakenne, yksikkö tai osasto. Voisi olla myös hyödyllistä ja kiinnostavaa kurkata mitä entisille työnantajille kuuluu nykyään.

Kun analysoit aiempia työtehtäviäsi, mieti samalla, mistä niissä pidit tai et pitänyt, missä olit erityisen hyvä, mitä sait aikaiseksi yksin tai tiimissä ja mistä sait kiitosta. Käy läpi myös epävirallisia roolejasi eri tilanteissa. Mieti miksi aikanaan otit tehtävän vastaan ja miksi lähdit? Osasitko työpaikasta lähtiessäsi jotain sellaista, mitä et mennessäsi osannut? Mitä yritys sinussa ehkä menetti? Loitko hyviä suhteita tulevaisuutta ajatellen? Saitko suositteijoita?

Millaisessa toimintaympäristössä työskentelit? Millaisia henkisiä ominaisuuksia tehtävä edellytti? Millainen oli esimiehesi, tiimi, työkaverit, työrytmi? Entä kauanko työskentelit kussakin työpaikassa? Oliko se mielestäsi lyhyt vai pitkä aika tehtävässä? Miksi? Mitä muuta maailmassa ja ympärilläsi tuona aikana tapahtui?

SÄRMÄÄ JA TOISENLAISTA KULMAA

Varsinaisten opintojen lisäksi olet saattanut tehdä täydentäviä opintoja, käydä kursseja, tehdä vapaaehtoistyötä tai olla palkattomassa työharjoittelussa. Mitä työelämään siirrettävää ja arvokasta niistä on jäänyt käteen? Harrastukset tai muut aktiivisuutesi saattavat kertoa sinusta myös toisenlaisen kiinnostavan tarinan.

Osa vahvuuksistamme on joskus aivan nenämme edessä, mutta silti itseltä piilossa. Mitäpä jos kilauttaisit kaverille!

Hyvin tehty taustatyö auttaa sinua vertailemaan taustaasi työpaikkailmoituksen vaatimuksiin ja helpottaa löytämään vahvoja, perusteltuja argumentteja hakemukseen. Samalla se tuo työnhakuun oikeanlaista virettä, kristallisoi ajatuksia ja valmistelee tavoitteena olevaa työhaastattelua varten.

KERRO ASIOITA, JOITA SINUSTA HALUTAAN KUULLA

Hakemuksen ja CV:n räätälöinti haettavaan tehtävään on todella tärkeää. Kun työpaikkailmoituksen lukee ja analysoi ajatuksella, tehtävä helpottuu merkittävästi. Informaation vyöryttäminen asioista, jotka eivät ole tehtävän kannalta oleellisia, on älytöntä. Se voi olla tavoitteen kannalta jopa haitallista!

Kysymys ei ole siitä, mitä haluat itsestäsi kertoa, vaan siitä mitä sinusta halutaan kuulla. Tarkastele hakemustasi hakijan linssien läpi.

Työnhaun vireeseen voit päästä myös tutustumalla rekrytoivaan yritykseen. ’Tutkimustyö’ antaa itsevarmuutta ja lisää innostusta koko prosessia kohtaan.

Lavea ”taustatyö” tulisi lopulta pystyä kiteyttämään napakaksi ja informatiiviseksi CV:ksi ja sitä täydentäväksi hakemukseksi, joiden tulisi olla räätälöityjä kuhunkin tehtävään erikseen.

Anna kiinnostuksesi, motivaatiosi ja innostuksesi näkyä. Käytä mahdollisuutesi olla se, jota haetaan!

Tutustu muihin työnhaun vinkkeihimme tai ole yhteydessä Businessliken konsultteihin jos kaipaat neuvoja työnhakuun. Autamme mielellämme!

Seuraa Businesslikea myös Facebookissa ja LinkedInissä ja näet kauttamme avautuvat työpaikat.

ONNEA TYÖNHAKUUSI!

Marju Vuorensalmi

Marju Vuorensalmi

Johtava konsultti & partneri

Tilaa Businessliken uutiskirje:

Ota yhteyttä

Tilaa Businessliken uutiskirje

Piristämme päivääsi raikkailla työelämäteemoilla muutaman kerran vuodessa.

Kiitos uutiskirjetilauksesta!

Back To Top