skip to Main Content

Näin tekoäly on ”möhlinyt” – mitä se paljastaa meistä ihmisistä?

Tekoälyn alkutaival on täynnä yritystä ja erehdystä. Välillä tilanteet naurattavat, mutta ne tuovat meistä myös esiin asioita, joita meidän olisi hyvä pohtia hetki.

Amazon kokeili tekoälyä rekrytointiin. Tekoälylle syötettiin tietoja tehdyistä rekrytointipäätöksistä, joiden pohjalta tekoälyn oli tarkoitus oppia ja alkaa pisteyttää hakemuksia. Mutta koska suurin osa edellisvuosien rekrytoiduista oli miehiä, tekoäly päätteli, että Amazonille haluttiin palkata nimenomaan miehiä. Niinpä se alkoi antaa miinuspisteitä naiseuteen liittyvistä seikoista.

Parisen vuotta sitten Amazonin Echo-älykaiuttimet aiheuttivat myös omia ongelmiaan, sillä ne alkoivat tilata nukkekoteja Yhdysvalloissa, kun kaiuttimet rekisteröivät tv:ssä nähdystä uutisjutusta sanat ”Alexa, tilaa minulle nukkekoti”. Uutisjuttu kertoi 6-vuotiaasta tytöstä, joka oli tullut tilanneeksi Echon Alexa-tekoälysovelluksen välityksellä itselleen nukkekodin. Uutisjutun tullessa televisiosta muiden kotien Echo-kaiuttimet rekisteröivät nuo maagiset sanat, aktivoituivat ja alkoivat tehdä tilauksia useissa amerikkalaiskodeissa. Moniko tilauksista meni läpi, siitä ei ole tietoa. Mutta Amazon lupasi, että jokainen väärä tilaus oli mahdollista peruuttaa.

Amazonin rekrytointitapausta muistuttava vääristymä havaittiin myös Yhdysvalloissa, jossa yritettiin tekoälyn avulla ennustaa rikoksesta tuomittujen tulevaisuutta – siis sitä, jatkaisivatko tuomitut rikollisella polulla myös tulevaisuudessa. Koska poliisit pidättivät värillisiä yhdysvaltalaisia useammin kuin valkoisia, tekoäly luokitteli värilliset helpommin rikoksenuusijoiksi.

Erityisesti ensimmäinen ja viimeinen tapaus kertovat ennen kaikkea meistä ihmisistä: tekoäly voi nostaa esiin inhimilliseen elämään kuuluvia ristiriitoja ja asenteita, joita emme välttämättä tiedosta.

Tilaa Businessliken uutiskirje:

Ota yhteyttä
Back To Top

Tilaa Businessliken uutiskirje

Piristämme päivääsi raikkailla työelämäteemoilla muutaman kerran vuodessa.

Kiitos uutiskirjetilauksesta!