skip to Main Content

Mikä on algoritmi, mitä tarkoittaa koneoppiminen?

Tekoäly on moderni työkalu, jolla ei näyttäisi olevan supervoimia.  Tekoälyllä ei ole inhimillistä ulottuvuutta, eikä se voi kilpailla ihmisen älyn ja oppimisen kanssa – ehkä koskaan. Mitä enemmän opimme tekoälystä, sitä varmemmin taikapöly sen ympäriltä karisee.  Mikä on utopiaa, mikä markkinameininkiä ja mikä tällä hetkellä tekoälytodellisuutta?

Tekoälysanasto vilisee sanahirviöitä, jotka ovat vakiintuneet käyttöömme. Mutta tiedätkö, mikä algoritmi oikeastaan on? Entä mikä on neuroverkko, ja mitä tarkoittaa koneoppiminen? Kokosimme oheen sanaston, josta tekoälyn ymmärtämisen voi aloittaa.

Algoritmi

Algoritmi on joukko käskyjä tai toimintaohjeita ja määrityksiä jonkin tietyn tehtävän suorittamiseen.

Chatbot

Chatbot on tuttu erityisesti monista asiakaspalvelutilanteista. Chatbot tunnistaa muun muassa avainsanoista keskustelun aiheen, tarjoaa vastauksia tai esittää vastakysymyksiä. Myös chatbottien toiminta perustuu koneoppimiseen, jossa botille opetetaan ja se oppii käymiensä keskustelujen kautta toimimaan koko ajan paremmin. Chatbotteja on eritasoisia, mutta vastaukset ovat useimmiten kuitenkin valmiiksi käsikirjoitettuja.

Koneoppiminen

Koneoppiminen tarkoittaa prosessia, jossa kone oppii tunnistamaan asioita sille tarjottujen esimerkkien avulla. Yksinkertaisimmillaan: esimerkiksi näyttämällä erilaisia kuvia autoista ja toisaalta asioista, jotka eivät ole autoja, kone oppii tunnistamaan auton.

Neuroverkko

Neuroverkko on erilaisia teorioita yhdistävä laskenta- tai informaationkäsittelymalli, jonka esikuva on ihmisaivojen neuroniyhteyksissä. Neuroverkko on omanlaisensa algoritmi, mutta koneoppimisen myötä se pystyy luomaan uusia ehdotuksia ja lopputuotteita. Esimerkiksi suomalainen yritys rakensi neuroverkon, joka pystyi sille syötettyjen julkkisten kuvien perusteella luomaan täysin uskottavannäköisiä mutta tekaistuja ”julkkisihmisten” kuvia. Prosessi perustui oppimisprosessiin, jossa neuroverkolle syötettiin tuhansia kuvia ja virhetilanteissa sitä pakotettiin oikeaan suuntaan.

Tekoäly

Yhtä tekoälyn määritelmää ei ole olemassa, mutta amerikkalaistutkijoiden Stuart Russelin ja Peter Norvigin määritelmän mukaan tekoälyksi kutsutaan ”koneiden toimintaa, joka matkii kognitiivista toimintaa, jonka ihmiset tavallisesti yhdistävät inhimilliseen älykkyyteen, kuten oppimiseen ja päättelyyn”.

Tilaa Businessliken uutiskirje:

Ota yhteyttä

Tilaa Businessliken uutiskirje

Piristämme päivääsi raikkailla työelämäteemoilla muutaman kerran vuodessa.

Kiitos uutiskirjetilauksesta!

Back To Top