skip to Main Content

Meitä ohjaavat tunteet, ajoittain myös järki 

Näin pauhasi syyskuussa Nordic Business Forumissa vieraillut Houstonin yliopiston professori Bre Brown, joka on viimeiset kaksi vuosikymmentä tutkinut rohkeutta, haavoittuvuutta, häpeää ja empatiaa. Aiheita, jotka ensikuulemalta eivät tunnu elintärkeiltä yritysten uudessa normaalissa, jatkuvassa muutoksessa.  

 Meistä kukaan ei voi jättää tunteitaan kotiin tai työpaikalle, niiden kanssa on elettävä 24/7. Hyvän johtajan ja esimiehen työkalupakkiin on siis kuuluttava välineitä ja taitoja käsitellä tunteita työpaikalla. Vain siten voi vaalia yrityksen arvoja ja kulttuuria sekä luoda muhevan maaperän innovaatioille ja kasvulle.  

 Rohkeus on esimiehen supervoima!  

Tunteet sekoitetaan usein tunteellisuuteen ja siksi niiden huomioiminen työyhteisössä niputetaan helposti ryhmään pehmoaiheet. Työpaikan tunneilmasto näkyy kuitenkin tutkitusti suoraan toiminnan tuloksessa.  

Brené Brown toteaa, että sitä mikä jokin on, on vaikeampi määritellä kuin sitä mitä se ei ole. Siksi rohkeasti johdettua organisaatiota helpompaa on määritellä organisaatiokulttuuri, jossa rohkeus loistaa poissaolollaan.  

Rohkean johtamisen puute työpaikalla näkyy mm. vaikeiden keskustelujen välttelynä, huonon ja epäkunnioittavan käytöksen sallimisena, epäonnistumisiin jumittumisena, syyllisten etsimisenä, kyvyttömyytenä erilaisuuden edessä, paniikinomaisten johtopäätösten tekemisensä, juoruiluna ja selän takana puhumisena. Huonosti johdetussa työyhteisössä ihminen ei tunne olevansa tarpeeksi hyvä, vaikka olisi kuinka hyvä. Häpeän tunne on tunteista korruptoivin!   

Rohkeus ei ole synnyinlahjaRohkeus on ominaisuus, jonka voi oppia ja rohkeudessa voi kehittyä – ja mikä parasta, se tarttuu ja skaalautuu.  

Ilman haavoittuvuutta ei ole rohkeutta  

Brené Brownin järkkymätön teesi on, että ilman haavoittuvuutta ei ole rohkeutta!  

Mitä haavoittuvuus sitten on? Se on kykyä kohdata ja sietää epävarmuutta ja uhkaa sekä paljastaa omat tunteensa.  

Varmuuden vakuudeksi Brené Brown pyytää jokaista miettimään yhdenkin esimerkin rohkeasta teosta, jota tehdessään ei olisi tuntenut epävarmuutta, uhkaa tai joutunut paljastamaan tunteitaan.   

Tutustu Brené Browniin.

Marju Vuorensalmi

Johtava konsultti & partneri

Tilaa Businessliken uutiskirje:

Ota yhteyttä
Back To Top

Tilaa Businessliken uutiskirje

Piristämme päivääsi raikkailla työelämäteemoilla muutaman kerran vuodessa.

Kiitos uutiskirjetilauksesta!