skip to Main Content
Kymmenen Positiivista Näkökulmaa Vuokratyöhön

Kymmenen positiivista näkökulmaa vuokratyöhön

Aina kun jokin asia herättää voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan, on siinä varmuudella jotain kiinnostavaa. Nostetaan kissa pöydälle. Vuokratyön maine on sanalla sanoen kehno. Mielestäni huonompi kuin mitä se ansaitsisi ja paljon huonompi kuin mitä tutkimukset osoittavat. Suomessa on toteutettu jo kuusi kertaa valtakunnallinen vuokratyötutkimus, jossa äänensä kuuluville ovat saaneet vuokratyöntekijät itse. Se on alan tutkimuksista kattavin ja paras. Tulokset ovat kehaistavan hyviä. Ja Businessliken tulokset tutkimuksen sisällä erinomaisia.

Maailma muuttuu ja tavat tehdä työtä muuttuvat koko ajan. Osittain kyse on sukupolvista (x,y ja kohta jopa z), osin siitä miten yritykset näkevät kilpailukykynsä kansainvälistyneessä maailmassa. Totuttuja, syvään juurtuneita työn tekemisen muotoja kyseenalaistetaan ja uusia syntyy tarpeeseen. Kysymys on sopeutumisesta suuressa ja pienessä mittakaavassa – makro- ja mikrotalouden asioista. Kysymys on tekemisen tehostamisesta, työn organisoimisesta, mutta myös työn mielekkyyteen liittyvistä kehityskuluista. Etätyö, yrittäjyyden eri muodot, verkostot, robotiikka, you name it, elämme muutosta halusimmepa tai emme! Ei ole enää vain yhtä oikeaa tapaa tehdä työtä. Jako tyypillisiin ja epätyypillisiin töihin on auttamattomasti passé!

Miksi kannattaisi kiinnostaa!

Vuokratyöllä on suuri merkitys modernissa työmaailmassa, se on joustoelementti ja tulevaisuuden tapa tehdä työtä. Vuokratyö ei ole kuitenkaan vain yritysten intressi, vaan sillä on paikkansa myös yksittäisen ihmisen työllistymisstrategiassa. Tässä kymmenen positiivista näkökulmaa vuokratyöhön:

1. SURVIVAL STRATEGY –  SELVIYTYMISSTRATEGIA

Vuokratyö on väliaikainen, hetkellinen, lyhyen tähtäimen ratkaisu, joka voi liittyä opiskeluun, uranvaihtoon tai irtisanomisesta johtuvaan yllättävään työttömyyteen. Sillä ei pyritä lopulliseen päämäärään, vaan tasapainotetaan taloutta, ylläpidetään tai kartutetaan osaamista tai pidetään mieltä virkeänä tai rutiinia yllä! Tätä voisi kuvata myös VIREESSÄ PYSYMISEN STRATEGIAKSI.

2. HELPOMMALLA TYÖELÄMÄÄN – STRATEGIA

Ensimmäistä ja toista työpaikkaa on vaikea saada ilman relevanttia työkokemusta. Vuokratyö on oiva strateginen siirto, kun lopulliseen päämäärään ei tähdätä luotisuoraan vaan portaittain. Monet tietävät, että vuokratyö on hyvä alku, ponnahduslauta tai oikeansuunatainen liike uralla etenemiseen.

3. JALKA OVEN VÄLIIN – STRATEGIA

Jos tietää olevansa tulevaisuuden talentti tai todella hyvä tyyppi, haluaa saada jalkansa oven väliin näyttääkseen mistä aineksista onkaan tehty! Silloin myös uskoo, että vuokratyöstä voi kehkeytyä vaikkapa vakituinen työ!

4. VERKOSTOITUMISSTRSTEGIA

Verkostoituminen on tämän päivän juttu ja somessa meistä moni onkin jo verkkonsa punonut. Verkottua kannattaa myös livenä. Henkilökohtainen kontakti on aina virtuaalista vahvempi. Vuokratyön avulla voi päästä tutustumaan erilaisiin yrityksiin ja töihin – ja erityisesti ihmisiin.  Näistä kokemuksista ja ihmissuhteista on jatkossa hyötyä oman uran rakentamisessa.

5. TYÖTAPA KUIN TYÖTAPA – STRATEGIA = WHY NOT – STRATEGIA

Kun merkitystä ei ole sillä minkä muotoista työ on, vaan merkitys on työn sisällöllä, innostavuudella tai sen tarkoituksenmukaisuudella – kun riittää, että työ itsessään on mielekästä, vuokratyö on hyvä tapa tehdä työtä. Näin ajattelee moni työelämän heittäytyjä, tässä hetkessä elävä ja rennosti asiaan suhtautuva työnhakija.

6. TARVITSET TYÖELÄMÄN MENTORIN TAI PERSONAL RECRUITERIN

Rekrytointiyritysten ympärillä tapahtuu paljon kiinnostavia asioita ja niissä on valtava määrä työelämä-, rekrytointi-, valmennus-, sparraus- ja uudelleensijoittumisosaamista. Tarvitsetko työnhaun sparrausta, CV:n räätälöintiapua, tietoa haastattelutekniikoista, näkemystä vahvuuksistasi ja ’markkina-arvostasi’ tai ihan vaan zemppausta? Kuuluu pakettiin ja sille tuntuu olevan myös paljon kysyntää!

7. REKRYTOINTIYRITYKSISSÄ ON TÖITÄ, JOITA MUUALLA EI OLE HAUSSAKAAN

8. ON NIITÄKIN, JOTKA EIVÄT ETSI VAKITUISTA TYÖTÄ

Tätä eivät kaikki halua edes uskoa. On niitäkin, jotka eivät kerta kaikkiaan etsi vakituista työtä. Syitä voi olla monia ja ne kaikki eivät liity pelkästään elämästä nautiskeluun tai työelämän himmailuun (vaikka voivat siihenkin liittyä).

Tässä tulee vahvasti mukaan erityisesti nuoremman sukupolven rohkeus ajatella työtä osana elämää.  Työelämä nähdään portfoliona, johon mahtuu erilaista tekemistä jopa satunnaisesti, oman innostuksen ja osaamisen mukaan. Työ ja vapaa-aika limittyy, se ei noudattele työehtosopimuksia tai lomanmääräytymisvuosia tai lomakausia, vaan omaa inspiraatiota ja omia vaikuttimia ja henkilökohtaisia tilanteita. Projektit, free lancer- meininki, yrittäjyyden eri muodot, verkostot. Uusi työ.

9. VARMISTA HYVÄ TYÖELÄMÄ.  VALITSE YHTEISTYÖKUMPPANIKSI AUKTORISOITU, REILUJA VUOKRATÖITÄ TARJOAVA YRITYS

Joka alalla on toimijoita moneen lähtöön. Työnantajakseen ja yhteistyökumppanikseen kannattaa valita auktorisoitu yritys. Alalla on toimijoita, jotka oma-aloitteisesti, motivoituneesti ja tavoitteellisesti haluavat panostaa työnantajamaineeseensa ja olla työntekijöilleen hyviä työnantajia.

10. AJAN HENGESSÄ ELÄMINEN

Tällaisena lama-aikana positiivisuudelle ja tekemisen meiningille on kysyntää. Vuokratyössä on ainekset rock’n’ rolliin!

Aina kannattaa tavoitella omaa unelmaansa, kuuta ja tähteään. Jos kuitenkaan oma työllistymisstrategia ei tuota tulosta, ei ehkä kannata lyödä päätä seinään vai vaihtaa strategiaa – ainakin hetkellisesti. Ei vuokratyö ole hullumpi tapa tehdä töitä, ainakaan kaikille tai ainakaan aina.

Kannattaa kokeilla, vuokratyö voi osoittautua mainettaan paremmaksi – myös tutkimus tämän todistaa!

Marju Vuorensalmi

Marju Vuorensalmi

Johtava konsultti & partneri

Tilaa Businessliken uutiskirje:

Ota yhteyttä

Tilaa Businessliken uutiskirje

Piristämme päivääsi raikkailla työelämäteemoilla muutaman kerran vuodessa.

Kiitos uutiskirjetilauksesta!

Back To Top