Skip to content

Kirsi Piha: rekrytointi tehdään usein laiskasti ja vaatimattomasti

Ellun Kanojen perustaja Kirsi Piha haastaa yrityksiä rohkeampaan rekrytointiin ja yrityskulttuuriin, jossa työntekijät eivät ole päivähoidossa vaan aktiivisia vastuunottajia.

Suomalaisissa yrityksissä pelätään erottumista ja räväkkyyttä – erityisesti silloin, kun pitäisi kertoa, millaisia yritys ja sen kulttuuri ovat.

Näin sanoo viestintätoimisto Ellun Kanojen perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Kirsi Piha.

– Lisäksi pelätään kertoa hyvistä asioista siksi, että eihän meillä nyt täydellisiä olla ja onhan meilläkin näitä haasteita. Kaikilla on. Oleellista on se, mihin pyritään. Kaikki lähtee yrityskulttuurista, Piha jatkaa.

Yrityskulttuuri – eli miten yrityksessä asioita tehdään – on se, jolla avoimet työpaikat myös myydään parhaille hakijoille. Eikä sen kiillotteluun ole ihmeaineita käytössä. Jos kulttuuri on huono, sana leviää. Siinä eivät auta kulttuurisetelit tai jumppasaliedut.

– Kiiltokuvia on nykyisessä läpinäkyvyyden ja avoimuuden maailmassa ihan turha edes yrittää tehdä. Eivät yritykset pelkästään mitään onneloita ole ja kaikilla on omat ongelmat, mutta tapa, jolla työntekijät yrityksestä puhuvat kertoo kyllä paljon, Piha sanoo.

Yrityskulttuurin rakentaminen on Pihan mielestä monessa yrityksessä vielä pinnallista.

– Puhutaan enemmän työsuhde-eduista kuin varsinaisesta yrityskulttuurista. Itse uskon, että fiksut ihmiset eivät hae työstä päivähoitopaikkaa vaan paikkaa, jossa he voivat tehdä merkityksellisiä asioita.

Yrityskulttuurin pitää tukea merkityksellisyyttä ja osallistumista.

”Ihailen johtajia, jotka osaavat olla ihmisiksi”

Hyvää yrityskulttuuria luodaan hyvän johtamisen ja tekojen kautta.

Kirsi Pihalle hyvä johtamien on sitä, että ihmiset alkavat kukoistamaan. Hän itse ihailee johtajia, jotka osaavat olla ihmisiksi.

– Uskon vahvasti itseohjautuvuuden kulttuuriin ja siihen, että ihmiset ovat todella taitavia ratkomaan ongelmia ja saavuttamaan asioita, kun vastuuta ja vapautta annetaan mieluummin kauhalla kuin lusikalla.

Tämä edellyttää yritykseltä toki vahvaa suuntaa ja tukea. Hyvä johtajuus on näiden työkalujen tarjoamista.

Piha arvostaa työntekijöissä ja johtajissa pitkälti samoja asioita: suoraa puhetta ja toisten onnistumisista iloitsemista. Ellun Kanoissa johtajuutta pyritään rakentamaan joka tasolla. Esimiehiä on vain yksi: toimitusjohtaja. Tavoitteena on itseohjautuvuuden kulttuuri, jossa tiimit johtavat omaa työtään ja vastuuta on kaikilla.

– Johtamisessa arvostamme sitä, että luomme yhdessä hyvää työtä, joka on haasteellista, kehittävää, merkityksellistä ja jonka kuormitus on sopivaa. Emme kovan kasvun yrityksenä ole näissä ole täydellisiä, mutta pyrimme yhteisönä ratkaisemaan haasteita, Piha sanoo.

Yhtenä ongelmanratkaisukeinona on sisäisen haastamisen ja konfliktoinnin kulttuuri, jossa ei pelätä vaikeita asioita vaan mennään niitä päin.

– Jos asioista ei puhuta, eri mieltä ei olla ja asiat piilotetaan, siitä seuraa vain kahvihuonenarinaa, joka pikkuhiljaa rapauttaa koko yhteisen tekemisen.

Ei se cv, vaan se ihminen

Yrityskulttuuria on myös se, miten yritys rekrytoi itselleen työntekijöitä: mitä rekrytoinnissa painotetaan ja mitä kerrotaan yrityksestä. Se kovaa työtä, jota ei pitäisi tehdä vasemmalla kädellä, mikäli mielii mukaan hyviä tyyppejä. Samalla rekrytointi on mahdollisuus kertoa yrityksestä haluamiaan asioita.

– Pitää olla aidosti kiinnostunut ihmisistä eikä hakea heitä haljulla ilmoituksella. Rekrytointitilanne on viestinnällisesti tosi kiinnostava ja tärkeä. Se tehdään kuitenkin usein ihan turhan vaatimattomalla ja mitään sanomattomalla tavalla. Laiskasti, Piha sanoo.

– Pitää nähdä vaivaa. Pitää haluta erottua. Pitää haluta viestiä. Pitää haluta puhutella. Pitää siis tehdä töitä.

Ellun Kanoissa rekrytoinnissa ollaan rehellisiä, luotetaan tunteeseen ja haetaan kloonien sijaan yksilöitä.

– Emme kaunistele vaan kerromme esimerkiksi, että meillä on hyvin itseohjautuva ja vaativa yrityskulttuuri. Olemme kasvuyritys ja se tuo omat haasteensa työhön ja sen kuormaan. Rekrytointiprosessissa tärkeintä on tunne, että tämä ihminen sopii tänne: tuo diversiteettiä olemalla rehellinen, oma itsensä ja toisaalta pystyy kehittymään yrityksen mukana, Piha sanoo.

Entä miten Kirsi Piha kuvailisi huonon ja hyvän rekrytoinnin eroja?

Vastaus on lyhyt ja aika yksinkertainen.

– Huonossa rekrytointiprosessissa katsotaan vain cv:tä. Hyvässä katsotaan ihmistä, Piha sanoo.

Etsitkö luotettavaa rekrytointikumppania?

Ota yhteyttä
Back To Top