skip to Main Content
Katsaus Kuluvaan Rekrytointivuoteen 2019

Katsaus kuluvaan rekrytointivuoteen 2019

Valoisa ja tapahtumarikas alkuvuosi

Suomalainen elinkeinoelämä on nauttinut suotuisista suhdanteista. Työllisyys on kehittynyt hyvin ja keskustelu on pyörinyt työvoima- ja osaajapulan ympärillä. Pullonkaulat ovat olleet todellisia!

Vielä vuoden 2019 ensimmäisellä puoliskolla ei henkilöstöpalveluiden suhdanteissa mitattu juurikaan muutoksia. Positiivinen kehitys oli vallalla.  Näkymiä arvioitiin kuitenkin samaan tapaan varovasti kuin muillakin palvelualoilla. Toukokuussa vallitseva suhdannetilanne oli EK:n barometrissa edelleen hyvin vahva, vaikka alamme suurimpien yritysten kasvuprosentit ovatkin hiljalleen alentuneet.

Businessliken tilikausi päättyi kesäkuun loppuun ja kulunut tilikausi oli hyvä, liikevaihtomme kasvoi n. 12 % edellisvuodesta. Asiakaskuntamme on pysynyt vuosi toisensa jälkeen hyvin vakaana, asiakkaamme ovat pääasiassa oman alansa huippuyrityksiä perinteisillä toimialoilla. Asiakasportfoliomme on myös täydentynyt uusia liiketoimintamalleja hyödyntävillä asiakkuuksilla, jotka ovat tarjonneet kiinnostavia digiajan työtehtäviä. Myös kansainväliset yhteydenotot lisääntyivät kuluneella tilikaudella ja tätä kautta tarjoutui aiempaa enemmän työmahdollisuuksia myös muuta kuin suomea äidinkielenään puhuville työnhakijoillemme.

 Hiljaiset signaalit rekrytointimarkkinassa

Henkilöstöpalveluala on hyvä talouden ilmapuntari – erilaiset hiljaiset signaalit havaitaan herkästi ympäristössä, joka keskittyy painokkaasti rekrytointeihin. Paljon ennen kuin taloudessa tuntuvasti viilenee ja selkeästi havaittava matalapaine iskee, pienet paineenmuutokset ovat tuntuneet jo rekrytoijan luissa.

Asiakaskeskustelujen sävyn muuttuminen neutraalista ja rennon positiivisesta napakampaan suuntaan on merkki siitä, että jossain muuallakin tapahtuu kiristymistä. Laskevan suhdanteen merkit ovat helposti havaittavia jo viimeistään, kun keskustelu siirtyy laadusta hintaan, tilausmäärät laskevat, rekrytointeja lykätään tai perutaan ja siirrytään palveluiden käyttämisestä omaan tekemiseen.

Kokeneen rekrytoijan kylkiviiva-aisti tunnistaa, milloin siirrytään keskusteluilmapiirissä tunnelmasta toiseen. Näitä hentoja muutoksia olemme havainneet jo pidemmän aikaa, siksi yhä selkeämmiksi käynyt taloudellisen toimeliaisuuden hidastuminen ei ole tullut yllätyksenä.

Utuinen kristallipallo pitää jännityksessä

Syksy alkaa kutkuttavan odottavissa tunnelmissa. Ennustaminen on ennennäkemättömän haastavaa tilanteessa, jossa jo yksi twiitti voi sysätä talouden kehityksen uudelle radalle. Ilmassa on monenkirjavia uhkia ja mahdollisuuksia, joiden vaikutukset suhahtavat sutjakkaasti maailmantalouden sfääreistä omalle työpöydälle asti. Ihmiset ovat kuitenkin menestyvän busineksen ainoa tae silloin kun menee hyvin ja silloin kun menee huonommin.

 

Paula Väänänen

Paula Väänänen

Toimitusjohtaja & partneri
Back To Top