skip to Main Content

Huonot skenaariot ovat nyt tarpeen

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Hyvä suunnittelu tuo järjestystä kaaokseen. Niin uskomattomalta kun se kuulostaakin, myös pahimpien skenaarioiden suunnittelu voi tuoda hallinnan tunnetta ja saada aikaan positiivista toimintaa epäselvässä tilanteessa.

Viimeisten viikkojen aikana olemme saaneet huolestuneita yhteydenottoja työnhakijoilta: Uskallanko vaihtaa työpaikkaa? Kannattaako nyt edes haaveilla uudesta alasta? Osaisitko neuvoa mikä olisi nyt paras tapa hakea työtä? Nämä kysymykset ovat muutakin kuin merkki hätääntymisestä ja hämmennyksestä, ne ovat merkki aktiivisesta tiedonhankinnasta ja toimintasuunnittelusta.

Koronapommi on tipahtanut planeetallemme. Miten voit kaiken keskellä olla työasioissasi toimelias ja toiveikas juuri nyt? Kokosimme Businesslike-tiimillä ajatuksia ja ideoita.

Harvalla meistä on päivitettyä ja aktiivista toimintasuunnitelmaa kaikkein pahimman varalle omassa henkilökohtaisessa elämässämme, kun ei suurella osalla yrityksiäkään sellaista ole. Useimmilla kuitenkin on joitain suunnitelmia uran ja työelämän varalle. Yksi tähtää viiden vuoden päästä ’kulmahuoneeseen’, toinen tavoittelee opintojen jälkeen oman alan työpaikkaa, kolmas kartuttaa unelmatyön edellyttämää kansainvälistä kokemusta, neljäs on päättänyt hankkia tulevaisuutta varten ohjelmointitaitoja tms. Suunnitteleminen ei ole meille vierasta.

Oletko suunnitellut mitä sanoisit, jos saisit headhunterilta soiton ja yllättävän työtarjouksen? Kuinka nopeasti pystyisit reagoimaan, mitkä olisivat relevanteimmat selvitettävät asiat? Ei ehkä kriittinen skenaario, mutta kriisitilanteissakin avautuu aina joillekin mahdollisuuksia, jotka voivat vaikuttaa merkittävästi oman uran tulevaisuuteen – jos niihin on ollut rohkeutta ja mahdollisuutta tarttua.

Sitten se pahin tulevaisuuskuva eli työttömyys. Mitä tekisit, jos jäisit yllättäen työttömäksi? Millainen talouden turvaverkosto sinulle on? Oletko riittävästi verkostoitunut? Tiedätkö, miten työtä haetaan, mistä sitä haetaan? Keneen olisit yhteydessä? Epätodennäköisimmätkin tapahtumat voivat olla edessämme, sen korona on näyttänyt.

Vaikka sinulla ei juuri nyt olisi valmista suunnitelmaa voit silti päättää toimia omalta kohdaltasi relevanttia suuntaa tapaillen. Kaikki etenemme nyt sumussa ja erilaisia näkymiä voi hahmotella vaikkapa näin:

1. Nyt on hyvä aika aktivoitua ja hakea ponnekkaasti töitä, sillä osa hakijoista on ’lamautunut’, hakijoita avoimiin työpaikkoihin on ehkä siksi juuri nyt vähemmän.

2. Ne yritykset, jotka tällä hetkellä rekrytoivat voivat ehkä olla valmiimpia ei-lineaarisiin ratkaisuihin, yllättäviin yhdistelmiin ja siksi myös urasiirrot ammatista tai toimialasta toiseen voivat onnistua helpommin. Varman päälle pelaamiselta on pudonnut pohja!

3. Yritykset, jotka nyt rekrytoivat ymmärtävät mahdollisesti panostaa työntekijöihinsä entistäkin enemmän. He ymmärtävät, että sitoutuneet työntekijät ovat menestymisen edellytys kaikissa olosuhteissa.

4. Etätyötoiveet eivät enää todellakaan tunnu epärealistisilta. Oman työn johtaminen (tai roolistasi riippuen myös etätyön johtaminen) ja etätyökulttuuriin kuuluvat sosiaaliset taidot ovat nyt entistäkin arvokkaampia. Tuomalla esiin tämän hetken edellyttämiä ominaisuuksia, erotut eduksesi.

Tai tilanne voi näyttää tältä: Yritysmaailma lamaantuu hetkeksi, yritykset kamppailevat kassakriisin kanssa, ei ole rahaa palkata uusia työntekijöitä ja nykyisetkin ovat vaarassa menettää työnsä tai joutua lomautetuiksi. Tarvitset siis selviytymisstrategian.

1. Voisitko ajatella tekeväsi vähän aikaa jotain ihan muuta? Onko aloja, joilla olisi tarjolla lyhyitä työpätkiä pahimman yli? Työtä, jolla tällä hetkellä on sinulle välinearvoa, ylevämpien tavoitteiden odottaessa toista aikaa.

2. Voisiko ajatukset resetoida sellaiseen moodiin, jossa eletään päivä kerrallaan ilman, että yrittää miettiä loppuelämäänsä ja ratkaista kaikkia sen mukanaan tuomia haasteita?

Nyt emme voi tietää mitä seuraavaksi tulee, mutta voimme pysyä aktiivisina ja seurata mitä ympärillämme tapahtuu. Havaintoihimme ja keräämäämme tietoon pohjautuen voimme yrittää toimia järkevästi ja omien intressiemme mukaisesti. Työllistämisen näkökulmasta eri alat kohtaavat koronan hyvin eri tavoin. Tyhjäkäynnin ja lamaantumisen sijaan voimme luoda nyt verkostoja, päivittää omia työelämätaitojamme, ottaa vaikka se digiloikka, jos sitä on aiemmin vältellyt.

Yhden näkymän varassa ei kuitenkaan kannata suunnistaa eteenpäin. Pahimmankin skenaarion ajatteleminen saattaa saada aikaan ihan uudenlaisia ajatuksia siitä, mitä itse voi tehdä. Ehkä pieni paniikki aiheuttaa lamaannuksen sijaan adrenaliiniryöpyn: Ei perkele! Tästä mennään ohi!

Olemme käytettävissäsi, jos haluat kysyä työnhakuun liittyen mitä vain! Me vastaamme parhaan näkemyksemme mukaan. Voimme ehkä tarjota näkemyksiä, jota tarvitset rakennellaksesi omia skenaarioitasi. Ehkä voimme olla osa verkostoasi, katsoa asiaasi ja tilannettasi ammattilaisen ulkopuolisin silmin, ehkä haluat vain sparrailla tai jutella. Businessliken kautta voi tulevaisuudessa löytyä myös seuraava työpaikkasi!

Tilaa Businessliken uutiskirje:

Ota yhteyttä
Back To Top

Tilaa Businessliken uutiskirje

Piristämme päivääsi raikkailla työelämäteemoilla muutaman kerran vuodessa.

Kiitos uutiskirjetilauksesta!